Vinkkejä työnhakuun

Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon työtä hakiessa?

Etsinnässä uusi työ?

Työpaikan saaminen voi olla joskus pienestä kiinni. Jos löytää kiinnostavan tehtävän, kannattaa hakemiseen panostaa, jotta varmistaa joukosta erottumisen.

Työnhaku

Työnhaku ja rekrytointiprosessi pitävät sisällään monta eri vaihetta.

Työnhaun aloitus

Kun työn hakeminen tulee ajankohtaiseksi mieti millaiset tehtävät kiinnostavat ja millaista osaamista sinulla on. On paljon tuottoisampaa hakea sellaisiin tehtäviin, jotka motivoivat ja joissa uskoo pärjäävänsä.

Hakeminen työtehtävään

 Hakemuksesi tehtävään määrittää sen, etenetkö rekrytointiprosessissa. Siksi työhakemus kannattaa tehdä huolella. Lue työpaikkailmoitus tarkasti ja mieti, miten osaamisesi ja ominaisuutesi sopivat kyseiseen tehtävään. 

Varmista, että tietosi ovat ajan tasaiset ja oikein. Jos vaikka puhelinnumeroon on päässyt livahtamaan virhe, voi se olla syy, miksi työ jää saamatta.

Oletko koskaan miettinyt videohakemuksen tekemistä? Videohakemusta ei vielä kovin yleisesti pyydetä työpaikkailmoituksissa, mutta se taatusti erottuu joukosta!

Valmistautuminen työhaastatteluun

Ennen haastattelua varmista, että sinulla on tarvittavat tiedot hakemastasi tehtävässä. Usein haastattelussa kysytään, kuinka hyvin tunnet organisaation. Tässä on mainio tilaisuus tehdä vaikutus, sillä kaikki eivät tätä tee. Haastattelija on varmasti tyytyväinen, jos olet ennakkoon tutustunut nettisivuihin ja sometileihin. 

Ehkä yleisin aloitus työhaastatteluissa on kysymys: "Kerro jotain itsestäsi." Kannattaa siis valmistautua tähän ja miettiä ytimekäs vastaus, joka osoittaa kiinnostuksesi tehtävään.

Voit myös kerrata yleisiä työhaastattelukysymyksiä ja miettiä, mitkä olisivat vastauksesi niihin. 

Työhaastattelu

Työhaastattelu voidaan pitää kasvotusten tai etäyhteyksillä videon välityksellä. Työhaastattelu on mahdollisuutesi osoittaa, että kaikista hakijoista juuri sinä olet oikea tehtävään. 

Työhaastattelu ei ole pelkästään vain työnantajan tilaisuus selvittää sopivuutesi tehtävään. Se on myös sinun mahdollisuutesi selvittää, onko avoin tehtävä odotustesi mukainen. Kannattaa jo etukäteen miettiä ne asiat, jotka haluat haastattelijalta kysyä.

Työsuhteen solmiminen

Onneksi olkoon! 

Seuraava askel on työsopimuksen solmiminen. Tarkista, että työsopimukseen on kirjattu työnantajan kanssa sovitut asiat, kuten pääasialliset työtehtävät, palkka, työsuhteen kesto, työntekopaikka, koeaika ja sovellettava työehtosopimus.

Työnantajan tehtäviin kuuluu antaa tarvittava perehdytys tehtävään ja työpaikan käytäntöihin. 

Yleisiä työhaastattelukysymyksiä

Yksi tapa valmistautua työhaastatteluun, on miettiä jo etukäteen kysymyksiä, joita mahdollisesti haastattelija tulee esittämään. Koskaan ei voi varma, mitkä kysymykset esitetään, mutta vaihtoehtojen pohtiminen auttaa rakentamaan parempaa itsetuntemusta ja näin kysymyksiin on joka tapauksessa helpompi vastata.

 

Listasimme muutamia usein esitettyjä kysymyksiä, joihin on hyödyllistä valmistautua.

 • Miksi hait tätä tehtävää?
 • Millainen tiiminjäsen olet?
 • Työskenteletkö mieluummin tiimissä vai itseksesi?
 • Kuvaile itseäsi kolmella sanalla
 • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
 • Miten työkaverisi kuvailisivat sinua?
 • Millainen on mielestäsi hyvä työpaikka?
 • Mitkä asiat motivoivat sinua?
 • Miten reagoit saamaasi rakentavaan palautteeseen?
 • Millaisista työtehtävistä erityisesti pidät?
 • Miksi meidän tulisi palkata sinut?
 • Mitä uusia taitoja haluaisit oppia?
 • Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi?
 • Mikä on suurin onnistumisesi?
 • Mikä on suurin mokasi?Tukea työllistymiseen

Maatalousyrittäjästä työnhakijaksi

Mikä katsotaan pää- tai sivutoimiseksi yrittäjyydeksi? Millä ehdoin voi saada työttömyysturvaa? Entä miten hakeudutaan työnhakijaksi ja mitä palvelua TE-toimistot ja kuntien työllisyyspalvelut tarjoavat työnhakijalle? Lisätietoa: Yrittäjän ja maatalousyrittäjän työttömyysturvaoikeuden edellytykset


Palkkatuki

Palkkatuki voi olla työnantajalla merkittävä tuki uuden työntekijän palkkaamiseen. Palkkatuki on rahallinen tuki, jolla TE-palvelut korvaa työnantajalle osan työttömän työnhakijan palkkauskustannuksista. 

Lisätietoa siitäkelle palkkatuki on tarkoitettu. Jos olet oikeutettu palkkatukeen, selvitä myös kotipaikkakuntasi työllisyyspalveluista, onko siellä käytössä palkkatuen kuntalisää.

Voit löytää vastauksen nopeiten tekemällä internet-haun: kotipaikkakuntasi+palkkatuki+kuntalisä.

kukkiva-omena-lähikuva-kuviasuomesta.fi-roine-piirainen.jpg


 

Työkokeilu

Jos haluat tutustua uuteen toimialaan tai olet vasta aloittamassa työuraasi, voit mahdollisesti hyödyntää työkokeilua. Samalla pääset osoittamaan osaamistasi ja potentiaaliasi työnantajalle työtä tehden.


Koulutus ja valmennus

Voit kehittää osaamistasi erilaisten koulutusten avulla, yksi vaihtoehto on työvoimakoulutusjossa osa koulutuksesta usein suoritetaan työpaikoilla ja niiden toteutuksessa huomioidaan erityisesti työvoimapulaa kärsivät toimialat. Työnhakutaitojen kehittämiseen tai urasuunnitteluun TE-palvelut tarjoavat erilaisia valmennuksia.

Muut tukimahdollisuudet

Voidaksesi vastaanottaa työtä esimerkiksitoiselta paikkakunnalta taosatyökykyisenä, on tarjolla erilaisia erilaisia tukimahdollisuuksia. Erilaisissa työnhakuun ja koulutukseen hakuun liittyvissä asioissa sinulla voi olla mahdollisuus saada apua myös henkilökohtaisessa ohjauksessa työhönvalmentajalta. Ilmoita kiinnostuksesi työhönvalmennukseen, kun olet yhteydessä TE-toimiston asiantuntijaan. 

Kuntien työllisyyspalvelut

Lisäksi kunta tarjoaa työllisyyspalveluita, esimerkiksi kuntouttava työtoiminta, työhönvalmennuspalvelut, työpajatoiminta, työkokeilut ja palkkatuettu työ. TE-palvelut ja kuntien työllisyyspalvelut ovat osin siirtymässä kuntien toteutettaviksi työllisyyden kuntakokeiluiden myötä.

Arvomme

Maaseutuelinkeinojen menestys
Autamme maaseudun toimijoita menestymään heidän nykyisessä ja uudessa liiketoiminnassaan.
Elävyyttä maaseudulla
Työpaikat ja työllistyminen ovat perustana maaseudulla asumiselle ja maaseudun kehittymiselle. Toimintamme edistää maaseudun menestystä monin tavoin.
Asiantuntevuus
Toimintamme perustuu vankkaan osaamiseen maaseudusta ja sen elinkeinoista. Palvelumme ovat korkeatasoisia ja toiminnassamme pystytään nopeasti reagoimaan asiakkaiden tarpeisiin ja markkinamuutoksiin.
Luottamus
Toimintamme on avointa ja vastuullista. Lähellä maaseudun asiakasta toimiminen koetaan turvalliseksi. Tehokas toimintamme osaltaan lisää luotettavuuttamme.
Innostus
Maaseudun menestys on yhtiön omistajien yhteinen tavoite. Tätä edistetään suurella intohimolla ja siihen uskotaan vankasti. Omistajajärjestöjen kautta yhtiö näkyy kaikkialla Suomessa ja hyödyntää sekä edistää maaseudun vahvaa yhteisöllisyyttä.
Teamtailor

Urasivu Teamtailorilta