Vinkkejä työnhakuun
Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon työtä hakiessa?
Etsinnässä uusi työ?
Työpaikan saaminen voi olla joskus ihan pienestäkin kiinni. Jos löytää kiinnostavan tehtävän, kannattaa hakemiseen panostaa, jotta varmistaa erottumisen joukosta.
Työnhaku
Työnhaun aloitus
Kun työn hakeminen tulee ajankohtaiseksi mieti millaiset tehtävät kiinnostavat ja millaista osaamista sinulla on. On paljon tuottoisampaa hakea sellaisiin tehtäviin, jotka motivoivat ja joissa uskoo pärjäävänsä.
Hakeminen työtehtävään
Hakemuksesi tehtävään määrittää sen, etenetkö rekrytointiprosessissa. Siksi työhakemus kannattaa tehdä huolella. Lue työpaikkailmoitus tarkasti ja mieti, miten osaamisesi ja ominaisuutesi sopivat kyseiseen tehtävään.
Varmista, että tietosi ovat ajan tasaiset ja oikein. Jos vaikka puhelinnumeroon on päässyt livahtamaan virhe, voi se olla syy, miksi työ jää saamatta.
Oletko koskaan miettinyt videohakemuksen tekemistä? Videohakemusta ei vielä kovin yleisesti pyydetä työpaikkailmoituksissa, mutta se taatusti erottuu joukosta!
Valmistautuminen työhaastatteluun
Ennen haastattelua varmista, että sinulla on tarvittavat tiedot hakemastasi tehtävässä. Usein haastattelussa kysytään, kuinka hyvin tunnet organisaation. Tässä on mainio tilaisuus tehdä vaikutus, sillä kaikki eivät tätä tee. Haastattelija on varmasti tyytyväinen, jos olet ennakkoon tutustunut nettisivuihin ja sometileihin.
Ehkä yleisin aloitus työhaastatteluissa on kysymys: "Kerro jotain itsestäsi." Kannattaa siis valmistautua tähän ja miettiä ytimekäs vastaus, joka osoittaa kiinnostuksesi tehtävään.
Voit myös kerrata yleisiä työhaastattelukysymyksiä ja miettiä, mitkä olisivat vastauksesi niihin.
Työhaastattelu
Työhaastattelu voidaan pitää kasvotusten tai etäyhteyksillä videon välityksellä. Työhaastattelu on mahdollisuutesi osoittaa, että kaikista hakijoista juuri sinä olet oikea tehtävään.
Työhaastattelu ei ole pelkästään vain työnantajan tilaisuus selvittää sopivuutesi tehtävään. Se on myös sinun mahdollisuutesi selvittää, onko avoin tehtävä odotustesi mukainen. Kannattaa jo etukäteen miettiä ne asiat, jotka haluat haastattelijalta kysyä.
Työsuhteen solmiminen
Onneksi olkoon!
Seuraava askel on työsopimuksen solmiminen. Tarkista, että työsopimukseen on kirjattu työnantajan kanssa sovitut asiat, kuten pääasialliset työtehtävät, palkka, työsuhteen kesto, työntekopaikka, koeaika ja sovellettava työehtosopimus.
Työnantajan tehtäviin kuuluu antaa tarvittava perehdytys tehtävään ja työpaikan käytäntöihin.
Yleisiä työhaastattelukysymyksiä
Yksi tapa valmistautua työhaastatteluun, on miettiä jo etukäteen kysymyksiä, joita mahdollisesti haastattelija tulee esittämään. Koskaan ei voi varma, mitkä kysymykset esitetään, mutta vaihtoehtojen pohtiminen auttaa rakentamaan parempaa itsetuntemusta ja näin kysymyksiin on joka tapauksessa helpompi vastata.
Listasimme muutamia usein esitettyjä kysymyksiä, joihin on hyödyllistä valmistautua.
- Miksi hait tätä tehtävää?
- Millainen tiiminjäsen olet?
- Työskenteletkö mieluummin tiimissä vai itseksesi?
- Kuvaile itseäsi kolmella sanalla
- Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
- Miten työkaverisi kuvailisivat sinua?
- Millainen on mielestäsi hyvä työpaikka?
- Mitkä asiat motivoivat sinua?
- Miten reagoit saamaasi rakentavaan palautteeseen?
- Millaisista työtehtävistä erityisesti pidät?
- Miksi meidän tulisi palkata sinut?
- Mitä uusia taitoja haluaisit oppia?
- Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi?
- Mikä on suurin onnistumisesi?
- Mikä on suurin mokasi?
Tukea työllistymiseen
Yrittäjästä työnhakijaksi
Mikä katsotaan pää- tai sivutoimiseksi yrittäjyydeksi? Millä ehdoin voi saada työttömyysturvaa? Entä miten hakeudutaan työnhakijaksi ja mitä palvelua TE-toimistot ja kuntien työllisyyspalvelut tarjoavat työnhakijalle? Lisätietoa näistä aiheista löydät täältä.
Palkkatuki
Palkkatuki voi olla työnantajalla merkittävä tuki uuden työntekijän palkkaamiseen. Palkkatuki on rahallinen tuki, jolla TE-palvelut korvaa työnantajalle osan työttömän työnhakijan palkkauskustannuksista.
Lisätietoa siitä, kenelle palkkatuki on tarkoitettu, löytyy TE-palveluiden sivuilta. Jos olet oikeutettu palkkatukeen, selvitä myös kotipaikkakuntasi työllisyyspalveluista, onko siellä käytössä palkkatuen kuntalisää.
Koulutus ja valmennus
Voit kehittää osaamistasi erilaisten koulutusten avulla. Yksi vaihtoehto on työvoimakoulutus, jossa osa koulutuksesta usein suoritetaan työpaikoilla ja niiden toteutuksessa huomioidaan erityisesti työvoimapulaa kärsivät toimialat. Työnhakutaitojen kehittämiseen tai urasuunnitteluun esim. TE-palvelut tarjoavat erilaisia valmennuksia.
Muut tukimahdollisuudet
Voidaksesi vastaanottaa työtä esimerkiksi toiselta paikkakunnalta tai osatyökykyisenä, on tarjolla erilaisia tukimahdollisuuksia. Työnhakuun ja koulutukseen hakuun liittyvissä asioissa sinulla voi olla mahdollisuus saada apua myös henkilökohtaisessa ohjauksessa työhönvalmentajalta. Ilmoita kiinnostuksesi työhönvalmennukseen, kun olet yhteydessä TE-toimiston asiantuntijaan.
Kuntien työllisyyspalvelut
Lisäksi kunta tarjoaa työllisyyspalveluita, esimerkiksi kuntouttava työtoiminta, työhönvalmennuspalvelut, työpajatoiminta, työkokeilut ja palkkatuettu työ. TE-palvelut ja kuntien työllisyyspalvelut ovat osin siirtymässä kuntien toteutettaviksi työllisyyden kuntakokeiluiden myötä. Lisätietoja kuntakokeiluista TEM:n sivuilta.